We hebben er allemaal wel eens last van, het gevoel niet in het nu te leven. Je merkt dat er ineens  een paar uur voorbij is en wat had je ook alweer allemaal gedaan? Of dat je op weg naar je volgende afspraak op de snelweg rijdt en bedenkt dat je niet bewust op de weg hebt gelet maar dat je ‘ineens’ op plaats van bestemming bent aangekomen.

Dan leven we op de automatische piloot. Hoewel dat soms handig kan zijn, vooral bij vervelende klusjes, is het niet iets waar we energie van krijgen. Het trekt ons eerder leeg.

Hoe komt dat? Als we handelen op de automatische piloot, en dus niet in het nu leven, zijn we met onze gedachten en focus ergens anders. Jouw energie volgt jouw focus en als deze niet in het nu ligt, in wat je op dat moment aan het doen bent, ‘lekt’ logischerwijs je energie beetje bij beetje van je weg. Een drukke dag waarop we van hot naar rennen -bij thuiskomst nog even een wasje doen voordat we aan het eten beginnen en oja, tijdens het koken kun je best wel even de rommel her en der opruimen-  is een dag die je waarschijnlijk eindigt met de gedachte ‘ik ben aan vakantie toe!’

Ruimte maken voor nieuwe energie

Elk moment dat je niet bewust bent van het hier en nu en je focus ergens anders is dan waar jij bent verlies je energie. Terwijl de momenten dat je heel bewust bent je je kiplekker voelt en zin hebt om allerlei klussen aan te pakken of ideetjes uit te voeren. Denk maar aan de keren dat je met een vriend(in) in een diep gesprek zat verwikkeld. Pratend over het leven, leuke nieuwtjes uitwisselend en interesse voelend voor je gesprekspartner kun je de energie in jezelf voelen toenemen. Op zo’n moment ben je immers heel bewust bezig met wat er op dat moment gebeurt. Je luistert aandachtig naar wat er verteld wordt en praat zelf vol passie over je eigen gevoelens. Je bent volledig in het nu.

Die momenten van optimale energie zijn zeer weldadig voor ons, zowel lichamelijk als geestelijk/spiritueel. Door het vergaren van nieuwe energie, je opladen, geef je je lichaam de kans zichzelf te helen en je geest de kans zich te reinigen. Door middel van het opladen van je energie kun je oude, of zware energie loslaten en opschonen. En zo maak je nóg meer ruimte voor nieuwe energie!

Maar hoe doe je dat dan, terugkomen in het nu? Eigenlijk is het heel simpel. Wordt je bewust van alles wat er in het huidige moment aanwezig is. Merk je omgeving op, waar ben je, wat zie je? Voel je lichaam, waar zijn je voeten? Raken ze de grond of juist niet? Zit je op een stoel en kun je deze voelen? Wat voor kleren heb je aan en hoe voelen deze op je huid? Let op je ademhaling, adem je diep in of zit deze hoog? Kijk ook eens naar je emotie van het moment, in wat voor humeur ben je?

Stel jezelf dit soort vragen en registreer slechts het antwoord. Je hoeft verder niets te doen dan registreren wat is. Voelen wat je voelt ín het moment, zowel fysiek als emotioneel. Daarmee word je bewust van het huidige moment  en ben je ‘teruggekomen in het nu’.  Zo simpel is het!

Je bent er al

Maar als het zo simpel is waarom lukt het ons dan vaak niet? Het ‘moeilijke’ deel aan dit gegeven is de bewustwording. We vergeten vaak bewust te zijn, op te merken waar we zijn, hoe we ons voelen etc.  En hoe moeilijk het ook lijkt om bewust te worden, weet dat oefening kunst baart. Ga elk moment dát je eraan denkt even terug naar het nu. Stel jezelf bovenstaande vragen en word je bewust van het moment. Zelfs nu je dit stukje leest kun je dit doen. Dit, nu, is een ‘reminder’ aan jouw eigen bewustwording. Voel je ademhaling, je voeten en raak je gemoedstoestand even aan. Registreer. Adem. Voel.

Om jouw eigen oefening in bewust worden te ondersteunen kun je jezelf helpen herinneren. Je kunt bijvoorbeeld een briefje op de badkamerspiegel plakken met het woord ‘bewust’. Dat briefje zal je er elke keer aan herinneren om in ieder geval volledig in dat moment aanwezig te zijn. Als je nog een stapje verder wilt gaan kun je je telefoon instellen op een aantal wekkers per dag. Elke keer als het wekkertje gaat neem je één minuut de tijd om je bewust te worden van het nu. Al doe je het maar 20 seconden of één ademhaling lang. Het gaat erom dat je meer momenten creëert waarop je bewust aanwezig bent. In het moment, in je lichaam, in jezelf. Terugkomen in het nu met één diepe ademhaling. Je bent er al. Eigenlijk ben je nooit weggeweest, je was het alleen even vergeten.

©Mariëlle Diemel 

Dit artikel is ook te lezen op Nieuwetijdskind.com