Informatie over het reinigen en opladen van je stenen om zelf mee aan de slag te gaan:

Reinigen kan o.a. door middel van water, aarde, lucht, vuur of ether; oftewel de 5 elementen.

Water

Hou de steen (mits het een steen is die tegen water kan; Celestien en Seleniet bijvoorbeeld zijn uitzonderingen) een aantal seconden onder de lopende kraan. Je kunt natuurlijk ook bronwater gebruiken als je dat prettiger vindt. Waar het om gaat is de intentie waarmee de steen gereinigd wordt, deze is altijd sterker dan welke eventuele schadelijke stoffen in kraanwater. Hou de steen zolang onder water als goed voelt, zie voor je hoe de negatieve energie eruit stroomt en de steen zich verfrist in het water. Dit hoeft niet lang te duren, het gaat wederom om de intentie.

Stenen die heel intensief zijn gebruikt (bijvoorbeeld tijdens een healing) moeten soms wat langer de tijd krijgen om zich `schoon te wassen`, dat voel je vanzelf aan als je bezig bent met de reiniging.

Aarde

Leg de steen in de aarde zolang als nodig voelt. De aarde trekt langzaam maar zeker al het vuil (zware/negatieve) energie uit de steen. Leg je stenen gerust een nachtje of 2 in de aarde, ook de aarde in een potplant is geschikt. Gewoon op de aarde leggen of erin begraven is allebei mogelijk, volg je gevoel in wat `nodig` is.

Lucht/Rook

Gebruik rook van salie of wierook om je steen te reinigen. Beweeg de steen door de rook heen of leg de steen neer en `wapper` de rook de juiste kant op. Ook hier geldt weer; zo lang of kort als nodig voelt. Volg altijd je eigen intuitie.

Vuur

Gebruik de vlam van een kaars of bij gebrek daaraan een lucifer of aansteker. Vuur is vuur, het maakt niet uit (intentie!). Haal de steen een aantal keer door de vlam heen, lang genoeg om de vlam de steen te laten raken, kort genoeg om jezelf, de steen of iets of iemand anders brandveilig te houden. Vuur is een krachtige reiniger en hoeft dus niet lang gebruikt te worden om je steen te reinigen. Een keer of 3 door de vlam heen halen is vaak al genoeg.

Bovenstaande manieren van reiniging beslaan de 4 elementen. Heb je een steen die veelvuldig is gebruikt of die zeer zware energie heeft opgenomen dan kun je overwegen om een reinigingsritueel te doen die de 4 elementen behelst. De volgorde of manier waarop je een ritueel uitvoert is niet belangrijk, het gaat om de … juist, intentie.

Opladen

Met het opladen zijn we bij het 5e element beland, ether. Door de ether gaan onze gedachten, gevoelens, intenties. Het opladen van je steen kun je doen door er simpelweg even mee in je handen te gaan zitten. Neem even de rust en de tijd om je te focussen op wat je wilt doen. Je kunt in gedachten aan de steen overbrengen wat je graag zou willen dat `ie voor je doet en hem daarin door middel van je handen bekrachtigen. Je kunt ook de energie die natuurlijkerwijs uit handen stroomt het werk laten doen zonder erbij na te denken, Door het voeden van de steen met jouw energie bekrachtig je hem vanzelf en vergroot je de energie van de steen om optimaal zijn werk te kunnen doen.

Het gebruik van ether en de energetische kracht van je handen kun je ook inzetten bij het reinigen. Dit vergt alleen wat meer ervaring en oefening. Voor de gevorderde reinigers/energiewerkers onder ons is deze methode ook heel handig om je steen mee te reinigen. Je hebt dan namelijk geen externe middelen nodig.

Opladen kan ook met gebruik van de zon en maan. Leg je steen in de volle maan (buiten of in de vensterbank in het licht van de maan) om volledig de kracht van de natuur in zich op te laten nemen. Hiermee wordt de steen bekrachtigd in zijn werking.

De zon heeft een vergelijkbaar effect; om je steen op te laden kun je hem een aantal uur in de zon leggen. Let wel op met de zon; stenen die van nature gekleurd zijn verliezen geleidelijk hun kleur bij (lange) blootstelling aan de zon.

Wil je werken met mannelijke vs. vrouwelijke energie om je steen op te laden, hou dan in gedachten dat de maan staat voor het vrouwelijke en de zon voor het mannelijke.

Last but not least

Het opladen van je stenen kun je ook doen op zogenaamde krachtplekken. Krachtplekken zijn natuurlijke plekken op aarde waar bijvoorbeeld leylijnen samen komen of plaatsen waar oude volkeren hun rituelen uitoefenden (denk aan de hunebedden bijvoorbeeld). In principe kun je van elke plek een krachtplek maken. Bijvoorbeeld een zelfgemaakt altaar waar je bijzondere spulletjes op plaatst, een kaarsje brandt en/of wierook aansteekt. De intentie waarmee je een altaar bouwt en de energie die je daar in stopt maakt dat je van elke plek een krachtplek kunt maken. Het plaatsen van je stenen op een krachtplek, ze daar tijdelijk een mooi plekje geven, zorgt voor een intensieve oplading van je steen.