Manifesteren kan je leren. Ik geef niet voor de kat z’n hoeha samen met mijn partner in magie, de extreem geweldige Karen Scheffers, de cursus ‘Magische Manifestatie’.

Maar manifesteren kun je ook ‘fout’ doen. Fout als in; niet het resultaat krijgen wat je wenst, dat noem ik voor het gemak even ‘fout’.

Als je namelijk wel de klok hebt horen luiden maar nog nooit hebt gekeken waar die klepel nou hangt dan is de kans groot dat je vooral je focus hebt op regel 1; ‘het universum kent het woordje ‘niet’ niet’.

Das helemaal waar. Vandaar dat je moet focussen op wat je wél wil en niet op wat je níet wil. Maar deze ‘regel’ wordt maar al te vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Oh ik krijg straks nog de spiriwiripolitie op m’n dak omdat ik woorden als ‘fout’ en ‘verkeerd’ bezig. En dat is precies waar de schoen wringt.

Uit angst om de verkeerde kant op te manifesteren worden woorden die simpelweg iets benoemen, angstvallig vermeden.

Pijn wordt genegeerd want je moet focussen op wat je wél wil en niet op wat je níet wil. De realiteit van het moment die gewoon even kut is wordt niet benoemd want ja, dan manifesteer je meer van hetzelfde toch? Neeheeeee!!

Niet dus.

Kop uit het zand

Om iets te kunnen manifesteren in het leven, überhaupt normaal te kunnen functioneren zou ik willen zeggen, zul je toch echt je kop uit het zand moeten halen. Je zult toch echt in staat moeten zijn om welke pijnlijke realiteit te erkennen en te benoemen. Dan manifesteer je echt niet gelijk de verkeerde kant op hoor. Als je angstvallig alleen maar ‘licht en liefde’ gedachtes probeert te hebben (wat niemand lukt he) dán manifesteer je pas de verkeerde kant op want het leven bestaat niet alleen maar uit licht en liefde maar ook uit de heel gewone realiteit. En dáár is waar je de brug moet leren slaan tussen wat er IS en wat je wenst voor jezelf.

Springplank

Zie het als een springplank waar je op staat om die hoge sprong te kunnen maken. Als je het bestaan van de springplank negeert, doet alsof ie er niet is, dan kun je hem ook niet gebruiken om die hoge sprong te maken.

Je huidige realiteit is de springplank. Zie het, erken het, benoem het. En leg je focus vervolgens op wat je wil manifesteren. Waar je heen wil springen, zeg maar.

De realiteit erkennen en je focus ergens op hebben zijn twee verschillende dingen en allebei even belangrijk. Het één kan niet zonder het ander. Yin en yang enzo, je weet wel.

Ook weer niet blijven hangen

Natuurlijk moet je oppassen dat je in pijn, verdriet of wat dan ook niet blijft hangen. En dat je bewust bent van welke woorden je waarvoor gebruikt. Als je de hele dag verzucht dat je leven kut is en dat het nooit zal veranderen dan is het geen verrassing dat je die werkelijkheid als een dolle aan het manifesteren bent.

Maar als je durft te kijken naar het feit dat je leven even kut voelt en het liefst ook naar de reden daarvan, vervolgens uitroept dat je beter verdient dan dit en dat je er alles aan wil doen ook al weet je nu nog even niet hoe… dán ben je al de goede kant op aan het manifesteren. Omdat je dan ruimte creëert in je denken, voelen en daarmee ook in het doen. Manifesteren begint met ruimte, met beweging. Maar om te weten waar je naartoe wil, zul je eerst moeten weten waar je bent.

 

© Mariëlle Diemel