Ken jij jouw eigen Eeuwige Wijsheid al?

Wat de vraag ook is, het antwoord weet je zelf. Lekker makkelijk gezegd he? Ik weet het. Toch is het echt zo. Onze ziel, hoger zelf of hoe je het ook wil noemen, weet alles. Ziet alles. Staat in verbinding met alles.Dat deel in jou dat alles weet is méér dan je intuïtie. Je intuïtie is eraan gekoppeld. Het ‘volgen van je intuïtie’ of een frase als ‘volg je gevoel’ is niet voor niets zo moeilijk. Je intuïtie is een klein stemmetje wat je vaak door de ruis van alledag niet goed kunt horen. Natuurlijk kun je je intuïtie ontwikkelen en jezelf erin trainen om dat stemmetje beter te horen. Maar ik raad mensen liever aan direct de verbinding met de ziel te maken.

De ziel spreekt namelijk luid en duidelijk en, zoals ik al zei, de ziel weet alles. Handig toch?

Maar als je niet weet hoe jouw ziel tot je spreekt is het nog steeds lastig om de antwoorden te horen. ‘Ziel’ is voor sommigen ook een redelijk vaag begrip. Daarom spreek ik vaak over je Eeuwige Wijsheid. De ervaring heeft me geleerd dat dit een stuk krachtiger werkt. Bij de woorden ‘eeuwige wijsheid’ hebben we, wellicht onbewust, een duidelijker beeld.

Ik heb het inmiddels met veel mensen getest. Heel veel mensen. En elke keer weer werkt het. Zelfs bij de mensen die geregeld in hun hoofd zitten en vaak te veel nadenken. Door je Eeuwige Wijsheid aan te roepen omzeil je je hoofd. Het is een soort by-pass. Een sluipweg naar de stem van je ziel die zo snel werkt dat je hoofd geen tijd heeft om erover na te denken.

Ok, interessant. Maarre… HOE DAN?

Nu je weet wat er bedoeld wordt met je Eeuwige Wijsheid en dat het een directe verbinding met je ziel is, is de intentie duidelijk als je gaat werken met je Eeuwige Wijsheid. Zodra een intentie, voor wat dan ook, duidelijk is hoef je het alleen nog aan te roepen. Bij de naam te noemen, direct aanspreken.

Als je een vraag hebt voor je Eeuwige Wijsheid dan begin je je vraag met die woorden. ‘Eeuwige Wijsheid, is dit een juiste beslissing voor mij?’ als je voor een dilemma staat bijvoorbeeld. Je zult dan direct duidelijk voelbaar óf naar een JA óf naar een NEE neigen.

Zorg ervoor dat je in rust bent voordat je je vraag stelt. Neem even een moment om je ogen te sluiten en een keer diep adem te halen voordat je je vraag stelt. Een goede graadmeter om te weten of je in rust bent is je buik. Adem diep in en uit tot je voelt dat je buik ontspannen is. Nadat je het een aantal keer op deze manier hebt gedaan zul je zien dat je in één bewuste ademhaling een ontspannen buik hebt.

 

Open en gesloten vragen

In het begin van het werken met je Eeuwige Wijsheid is het ’t makkelijkst om gesloten vragen te stellen. Vragen die met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden. Als je visueel bent ingesteld kun je je de woorden JA en NEE voorstellen. Bij het stellen van je vraag aan je Eeuwige Wijsheid zul je dan die JA of NEE voor je zien. Bij de meeste mensen echter is het een kwestie van voelen of ‘weten’. Je stelt je vraag, ‘Eeuwige Wijsheid, is dit een juiste beslissing?’ en je ‘weet’ het antwoord. Als je goed oplet zul je merken dat het antwoord er al was voordat je je vraag had gesteld. Dat is de werking van die by-pass, waar je denken wordt omzeild.

Probeer het zelf uit. Het kan even onwennig zijn in het begin maar oefening baart kunst.

Als je inmiddels een beetje bedreven bent in het stellen van gesloten vragen en je steeds duidelijker de JA of NEE voelt, ziet of weet, kun je overgaan tot het stellen van open vragen. Let op; dit is wel voor iets meer gevorderden. Je moet inmiddels gewend zijn aan de JA/NEE vragen en duidelijk voelen wanneer je in rust bent om je Eeuwige Wijsheid überhaupt om advies te vragen. Maar heb je die oefening eenmaal onder de knie, stel dan je open vraag. Eerst duidelijk afstemmen op je intentie (weten wat je Eeuwige Wijsheid is en dan direct aanspreken genoeg is), die ademhaling naar een ontspannen buik en dan je vraag. Je Eeuwige Wijsheid weet namelijk écht alles. Als je oefent in de open vragen zul je zien dat er antwoorden komen die je zelf echt niet zomaar bedacht zou hebben. Ineens komt er iets uit een andere hoek, ontstaat er een inzicht in een dieper liggende vraag waarvan je niet eens wist dat je die had of kun je een blokkade zien die tot dat moment in je blinde vlek logeerde.

‘Buiten de box denken’, daar lijkt het op. Maar waar men meestal in het ‘buiten de box denken’ moeite moet doen om een andere invalshoek te vinden, of moet brainstormen om ergens te komen, gaat het werken met je Eeuwige Wijsheid buiten het denken en je ‘brain’ om. Die by-pass!

 

Alsnog te veel denken

Bij het werken met je Eeuwige Wijsheid zul je wellicht merken dat je, nadat je je antwoord hebt gekregen, alsnog gaat ‘denken’. Dat vraagt oplettendheid. Met het werken met je Eeuwige Wijsheid heb je de by-pass van het denken wel gebruikt maar je hoofd blijft snel en bemoeizuchtig. Probeer dus alert te blijven op wat je denkt na het antwoord op je vraag. Dat zullen gedachten zijn die je onder de noemer ‘maar’ kan plaatsen. Wat het antwoord van je Eeuwige Wijsheid ook is, er is altijd wel een ‘maar’ te vinden voor je hoofd.

Hierin ligt de uitdaging om te leren handelen naar je Eeuwige Wijsheid i.p.v. naar de ‘maar’ van je hoofd. Weet dat je hoofd er heel goed in is om logische argumenten te bedenken tégen het antwoord van je Eeuwige Wijsheid in. En dán mag je handelen naar het cliché ‘volg je hart (want dat klopt altijd)’.

Ook al lijkt je Eeuwige Wijsheid iets te zeggen wat onlogisch is, niet handig of verstandig, onthoud: Eeuwig en Wijs zijn begrippen waar geen enkele zogenaamde logica tegen bestand is.

© Mariëlle Diemel